Ekkokardiografi

Uskadelige ultralydsbølger

Ved brug af uskadelige ultralydsbølger kan man med ekkokardiografi kortlægge hjertets indre opbygning.

På den måde kan man med en ekkokardiografisk undersøgelse bestemme størrelsen på hjertet samt dets funktion. Undersøgelsen bruges til at diagnosticere eventuelle sygdomme i hjertet og/eller hjerteklapperne.

På ultralydsskærmen vil man under selve ekkokardiografien kunne se billedet af et pumpende hjerte og hjerteklapper, der åbner og lukker sig.

Ekkokardiografi er en undersøgelse, der foregår uden på huden, og som er 100 procent smertefri. Den udføres med et ultralydshoved, der bliver placeret på brystet lige over hjertet. En klar gelé smøres på huden for at lette passagen af ultralydsbølger, der har svært ved at passere gennem luft. Den ideelle placering af ultralydshovedet sikres ved, at man ligger på siden på en særlig briks, mens lægen placerer ultralydshovedet. Ekkokardiografi er en nem og smertefri metode til undersøgelse af hjertesygdomme.

Ekkokardiografi hos Hjertedoktoren

Dopplerteknikken

Når man udfører ekkokardiografi, benytter man såkaldt Dopplerteknik, som kort fortalt handler om, at man måler forsinkelsen, med hvilken ultralydsbølger sendes retur i det strømmende blod.

Det gør det muligt at måle, hvor hurtigt blodet løber gennem hjertet og om hjertet pumper effektivt nok, eller om der måske kan være sygdom – såsom forsnævringer eller utætheder – i hjerteklapperne. Det er også her, visse medfødte misdannelser kan vise sig.

Ekkokardiografgi bruges blandt andet til følgende undersøgelser:

  • En ekkokardiografi kan kortlægge omfanget af skaderne efter en blodprop, hvor der eksempelvis kan være nedsat pumpefunktion i hjertet.
  • Med ekkokardiografi kan man måle trykket i lungernes blodkar, hvilket kan vise graden af visse lungesygdomme.
  • Er der mistanke om bakteriel endokarditis, vil ekkokardiografi kunne lokalisere større vegetationer af bakterier på hjerteklapperne. Samtidig kan den afsløre, om en eventuelt inficeret hjerteklap har taget skade.

Bestil tid

Ring op