slide

din hjertespecialist

Holtermonitorering2018-06-28T13:31:48+02:00

Holtermonitorering

I et hjerte frembringes der konstant elektriske impulser, og en Holtermonitorering er en grafisk registrering af disse elektriske impulser over en periode på 24 timer.

EKG – elektrokardiogram
Når man laver en Holtermonitorering, måler man et elektrokardiogram (også kendt som EKG). Gennem de 24 timer, som monitoreringen varer, har man elektroder siddende på kroppen, og man skal bære rundt på en lille båndoptager, en såkaldt Holtermonitor. Klik her for at læse mere om EKG.

Hjertesygdomme – hvad er symptomerne?
Hovedformålet med Holtermonitorering er at registrere eventuelle unormale elektriske forhold i hjertet. Sådanne forhold kan En Holtermonitorering har til formål at registrere og dermed opdage eventuelle unormale forhold i hjertet. Der kan være mange grunde til unormal hjerterytme. Det kan være kortvarige og tilfældige eller spontane udsving, eller det kan skyldes søvn, følelser eller stress.

For at få en reel identificering af eventuelle unormale forhold og sammenholde dem med symptomer, der kan være relateret til hjertesygdomme, skal registreringen af hjertets elektriske reaktioner foregå over en periode. Dette gøres, mens man agerer, som man ellers ville gøre til dagligt. Her kan der med fordel benyttes holtermonitorering.

Apparater til registrering
Der findes en række forskellige apparater til registrering, som er anvendelige til Holtermonitorering. Alle disse falder ind under to grundlæggende typer:
– Apparater med løbende registrering
– Apparater, der registrerer med jævne mellemrum

Fremgangsmåde ved Holtermonitorering:
Formål med holtermonitorering:
– At undersøge hjerterytmen igennem 24 timer. Med holtermonitorering undersøges om symptomerne du har, kommer fra dit hjerte.

Selve undersøgelsen:
– Et døgns optagelse af din hjerterytme, mens du lever en normal dag (alt inkluderet). Da apparatet ikke tåler vand, skal du undlade at bade i det døgn, du har et apparat monteret.

Svar på undersøgelsen:
– Ved holtermonitoreringen bliver optagelsen bliver analyseret af hjertespecialist Jørn Bech, og svaret får du oplyst pr. telefon eller på klinikken.

Med venlig hilsen
Jørn Bech Laursen