slide

din hjertespecialist

Ekkokardiografi2018-06-28T13:26:30+02:00

Ekkokardiografi

Undersøgelse af hjertesygdomme

Ved brug af uskadelige ultralydsbølger kan man med ekkokardiografi kortlægge hjertets indre opbygning. På den måde kan man med en ekkokardiografisk undersøgelse bestemme størrelsen på hjertet samt dets funktion, hvorfor det kan bruges til at diagnosticere eventuelle sygdomme i hjertet og/eller hjerteklapperne.
På ultralydsskærmen vil man under selve ekkokardiografien kunne se billedet af et pumpende hjerte og hjerteklapper, der åbner og lukker sig.

Hvad er Dopplerteknik?
Når man udfører ekkokardiografi, benytter man også ofte Dopplerteknik, som kort fortalt handler om, at man måler forsinkelsen, med hvilken ultralydsbølger sendes retur i det strømmende blod. Det gør det muligt at måle, hvor hurtigt blodet løber gennem hjertet.
Ved ekkokardiografi benyttes Dopplerteknikken, som gør det muligt at undersøge, om hjertet pumper effektivt nok, eller om der måske kan være sygdom – såsom forsnævringer eller utætheder – i hjerteklapperne. Det er også her, visse medfødte misdannelser kan vise sig.

Hvornår foretages ekkokardiografi?
I princippet kan enhver mistanke om hjertesygdom føre til, at der udføres en ekkokardiografi. De hyppigste grunde er forhøjet blodtryk , mistanke om hjertesvigt , forkalkning af hjertets kranspulsårer , eller sygdom i hjerteklapperne.

Hvis der er mistanke om nedsat pumpefunktion i hjertet, f. eks. efter en blodprop i hjertet, kan ekkokardiografi vurdere omfanget af skaderne. Ved visse lungesygdomme kan undersøgelse ved ekkokardiografi også måle trykket i lungernes blodkar, der så kan bruges som et udtryk for graden af lungesygdom.

Ved mistanke om Bakteriel endokarditis kan ekkokardiografi anvendes til at lokalisere større bakterievegetationer på hjerteklapperne og samtidig for at se, om den inficerede klap har taget skade.

Bruges blandt andet til følgende undersøgelser:

  • En ekkokardiografi kan kortlægge omfanget af skaderne efter en blodprop, hvor der eksempelvis kan være nedsat pumpefunktion i hjertet.
  • Med ekkokardiografi kan man måle trykket i lungernes blodkar, hvilket kan vise graden af visse lungesygdomme.
  • Er der mistanke om bakteriel endokarditis, vil ekkokardiografi kunne lokalisere større vegetationer af bakterier på hjerteklapperne. Samtidig kan den afsløre, om en eventuelt inficeret hjerteklap har taget skade.

Hvordan foregår den?
Ekkokardiografi er en undersøgelse, der foregår uden på huden, og som er 100 procent smertefri. Den udføres med et ultralydshoved, der bliver placeret på brystet lige over hjertet. En klar gelé smøres på huden for at lette passagen af ultralydsbølger, der har svært ved at passere gennem luft. Den ideelle placering af ultralydshovedet sikres ved, at man ligger på siden på en særlig briks, mens lægen placerer ultralydshovedet. Ekkokardiografi er en nem og smertefri metode, ved undersøgelse af hjertesygdomme.

Alle billeder fra ekkokardiografien optages på video, så de i fremtiden kan bruges til at sammenligne med senere undersøgelser. En undersøgelse tager omkring en halv time, og med mindre resultatet skal sammenlignes med tidligere undersøgelser, kan du i mange tilfælde få resultatet fra ekkokardiografien med det samme.